Cresterea copiilor iubitori, cooperanti, încrezãtori Relatia dintre pãrinti si copiii lor poate fi bunã, respectuoasã si iubitoare când stã pe principii democratice.Acceptarea neconditionatã a copilului (ca om, nu a tuturor actelor lui), respectul reciproc si încurajarea sunt premise esentiale pentru titlul de mai sus.
Purtarea problematicã în copilãrie Rãsfãt
Copilul pe care pãrintii fac frecvent ceea ce poate sã facã si el singur, poate sã creadã, treptat, cã nu este cazul sau nu este în stare sã îsi rezolve singur problemele. Neglijare
Copilul neglijat sau chiar respins de pãrinti poate sã încerce a-si câstiga acceptarea în familie pe cãi nefolositoare, dãunãtoare - "dacã nu sunt luat în seamã când mã port bine, mãcar sã mã observe când fac prostii!" În general, copiii care nu au ocazia sã îsi gãseascã un loc în familie prin contributii utile îsi deviazã eforturile în alte directii, care ei cred cã le vor aduce un statut în grup.Un copil cu probleme de comportament este un copil descurajat.
Si pentru cã orice comportament are un scop, iatã cele 4 scopuri ale purtãrii problematice: Scopurile purtãrii problematice
• Scopul 1: primirea atentiei (mai ales la copiii convinsi cã apartenenta lor depinde de altii); • Scopul 2: dacã atentia este primitã prin mijloace inutile, destructive, se dezvoltã o luptã între copil si pãrinti, iar copilul îsi gãseste locul arãtându-si puterea; • Scopul 3: când lupta pentru putere devine brutalã si pãrintii doresc sã îl supunã pe copil, acesta urmãreste sã se rãzbune, sã îi rãneascã pe ceilalti asa cum a fost si el rãnit; • Scopul 4: copilul foarte descurajat poate renunta la contribuire si participare în general sau în anumite directii, fiind convins cã oricum nu va reusi. Îsi demonstreazã ineficienta asumatã si se scuzã de la sarcini.
Orice copil poate sã urmãreascã aceste scopuri, dar copilul problematic va alege unul, pe care îl va urmãri de obicei. Depistarea scopurilor purtãrii problematice
Aceste scopuri immediate se pot depista în 3 feluri: 1. Observând ce se întâmplã când copilul se poartã problematic; rãspunsul primit este cel dorit.Copilul este gãlãgios, nelinistit, face pe grozavul, vorbeste mult, se dã în spectacol, e "hiperactiv". 2. Cum se simt adultii atunci.Enervat sau copilul este "drãgut" - primirea atentiei (Scop 1); Supãrat - luptã pt. putere (Scop 2); Rãnit - rãzbunare (Scop 3); Descurajat / face treaba copilului - inadecvare asumatã (Scop 4).3. Observând ce se întâmplã când copilul e corectat naiv (de ex. copilul care vrea atentie se va opri când e certat, imediat dupã care va relua purtarea). Atentia: copilul se opreste pentru putin timp. Puterea: comportamentul negativ continuã si chiar creste. Rãzbunarea: copilul devine si mai violent. Inadecvarea: copilul nu rãspunde.
Remedii pentru scopurile purtãrii problematice
Copilul, ca si adultul, se schimbã numai atunci când întelege cã purtarea sa problematicã este inutilã si chiar dãunãtoare siesi si celorlalti. Câteva repere pentru remediere: 1. Ajutati copilul sã înteleagã scopul purtãrii lui deviante. 2. Încetati a face purtarea negativã rentabilã pentru copil. 3. Cãutati feluri de încurajare a copilului. Efectul dorit si cresterea democraticã a copiilor se va obtine când adultul: • respectã copilul si nu eticheteazã sau acuzã; • dupã identificarea scopului purtãrii problematice discutã si cautã împreunã cu copilul ce se poate face pentru remediu; • discutã cu copilul si nu îi povesteste - este o discutie prietenoasã si cooperantã.
Consultantã pentru pãrinti
APPAR organizeazã, la cerere, discutii si pregãtire pentru pãrinti interesati de cresterea unor copii iubitori, cooperanti si încrezãtori. Întâlnirile se pot face în grup (numai pãrinti), individual (o familie) sau demonstratii în cadru mai larg, cu mai multe familii ca auditoriu.